bibanul

Ce este bibanul?

Bibanul este o specie de pesti rapitori,intalniti in Europa si Asia.Poarta denumirea stiintifica de Perca Fluviatilis.Exista si o specie de biban american.

Unde gasim Biban?

Bibanul misuna in toate apele noastre dulci, preferand apele linistite si pline de vegetatie, traind in carduri numeroase.

La stiuca pestisorii tasnesc din apa o singura data, caci stiuca nu urmareste prada, dar la biban se vad tasnirile repetate ale pestisorilor urmariti fara crutare. Bibanul se hraneste numai ziua, in ape nu prea adanci, cutreierand toata vara apa din larg pana in mal. Bibanii mari sunt solitari, intrand in locuri greu accesibile unde stau la panda. Il vom cauta in ape adanci in apropierea stavilarelor si cuptoarelor din malurile abrupte, in apropierea plaurilor si a covoarelor de vegetatie. Daca vom sti sa urmarim prada vom da si de pradator.

Pescuitul la Biban

Cea mai recomandata metoda este undita cu pluta. Vom folosi o pluta voluminoasa reglata in asa fel incat carligul sa pluteasca la 20-30 cm de la fundul apei. Pentru echilibrare se foloseste un plumb lunguiet, urmat de un carlig simplu numarul 4. Pestisorul utilizat ca momeala (nu mai lung de 5 cm), il infigem in carlig prin orificiul nazal, sau prin partea dorsala cat mai aproape de coada. Lasam un ragaz dupa muscatura pentru ca are obiceiul sa-l tina in gura inainte de al inghiti dupa care il intepam. Putem folosi si rame in carlig sau bucati de peste. In apele mai adanci folosim metoda plumbului pe fund. Folosim un plumb de 20 g, prins la capatul firului (0,25 mm), urmat la 15-20 cm de un carlig, prins de un forfac de 10 cm de 0,20 mm diametru.

Placerea cea mare a pescuitului la biban o reprezinta pescuitul cu naluci. Monturi cu twistere dar si linguri rotative sau oscilante, voblere plutitoare sau medii, toate ofera partide de neuitat. Fiind lacom marimea nalucii nu conteaza, dar ca regula putem lua variatia de temperatura. Cand este cald, pestele fiind mai vioi, ataca o naluca mai mare. Ceea ce conteaza este maiestria pescarului.

Echipamentul de care aveti nevoie este o lanseta lunga de 2 – 2,20 m, cu o putere de aruncare de 10 – 30 g, o mulineta usoara pe care punem un fir de nylon de 0,18 – 0,20 mm, sau un fir textil de 0,08 mm.

lanseta biban

Cele mai utilizate sunt :

1.Rotativele cu paleta ovala sau forma de picatura dar nici oscilantele de 3-5 cm si late de 2 cm nu sunt de lepadat.

2. Voblerele de suprafata sau de adancime recuperate cu mici zvacniri si schimbari de directie din varful vergii, fac astazi principalul obiect de atractie in pescuitul bibanului. La vobler conteaza mult sa simtiti ca lucreaza, ca evolueaza la viteza optima de recuperare, si atentie la jocul imprimat din varful vergii.

3.La twistere cel mai mult conteaza raportul dintre marimea lui, adancimea apei si greutatea plumbului de lest. Daca plumbul este greu twisterul va cadea la fund rapid, speriind bibanul. Evolutia sa trebuie sa fie naturala si fireasca si sa dea impresia ca este cu adevarat bolnav. Il vom face sa topaie pe fund, sa zvacneasca intr-un efort disperat de a trai, sau facand mici salturi la suprafata imediat ce a atins apa urmate de o recuperare normala. Ca sa nu ajunga twisterul sau lingura jos in vegetatie legam in fata o sfera buldo, transparenta. Se practica si la Dunare unde curentul face ca twisterul sa lucreze la adancimea reglata cu ajutorul buldo-ului. Putem lega 2-4 twistere pe fir gen taparina. Iarna il vom ademeni cu brisca si dendineta in locuri de iernat, topaind mica aratare intre trestiile unui plaur sau intre radaciniile unei salcii batrane sau in vreo bulboana linistita. Chiar daca este amortit bibanul va ataca din lacomie micuta aratare. Atentie la nylon sa fie subtire (0,12-0,16 mm), si nu folositi iarna fire textile. Miscarea verticala de urcare sa fie sacadata, lenta, usor tremurata, va fi urmata de coborarea libera, unduita a bristei. Jocul dendinetei trebuie executat pe loc, fara miscari ample, nefiresti in apa rece. Evolutia este o serie de tremuraturi dese si scurte zvacniri din varful vergii. E un pescuit de mare finete.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *