avatul

Ce este avatul?

Avatul este un pește de suprafață , iubitor de curent destul de iute care face parte din familia Cyprinidae.Este o specie care prezintă interes scăzut pentru pescuitul industrial , însă este un pește apreciat in pescuitul sportiv.Nu este o specie aflată în pericol.

Este un pește care vânează de mai multe ori pe zi, dând întâi raite prin apa apoi cu o iuțeală nemaipomenită, se repede in cardul de peștișori, intră printre ei, coteste brusc, lovește puternic și zgomotos cu coada răscolind apa in valuri, după care culege obleții amețiți și derutați. Este un pește lacom care poate înghiți un număr remarcabil de peștișori. Vânează singur dar și în haită, ataca același card de obleti.

Unde trăiește avatul?

Avatul este o specie ce se întâlnește de la Rin până în Urali ,întâlnită în toate apele , atât stagnante cât și cu curgătoare , inclusiv în apele îndulcite ale Marii Negre.

Avatul vara stă în preajma bancurilor de nisip mărginite de curent, spre care se adună cardurile de peștișori, sau în vreun șuvoi provocat de un iesind de mal care rascoleste apa, și, în general, în margini de curent.

Pescuitul avatului spre toamnă când peștișorii se duc mai către fund se încadrează in principiile generale pentru ceilalți pești. Îl vom cauta în curent la adâncimi de 1,5-2 m, sau în gropi.

Pescuitul de avat – Cum pescuim avat?

Pescuitul acestui pește realmente sportiv oferă pescarului lansetist un sport de înaltă clasă, de aceea consider că acest pește să fie pescuit numai cu năluci. Prudența si arta camuflării pentru a te apropia destul fără a speria peștele, precizia si depărtarea aruncărilor necesare pentru a ajunge cu năluca exact unde trebuie în locul „vânătoarei”, mânuirea rapidă și specială a nălucii necesită o tehnică și o dotare specială.


Echipamentul va cuprinde o lansetă ușoară având o putere de aruncare de 30-60 g, și o mulinetă ușoară dotată cu un fir de nylon de 0,20-0,25 mm, sau fir textil de 0,10-0,16 mm, având la capat un twister, o linguriță rotativă sau oscilantă sau cel mai bine un vobler de suprafață, urmat eventual de două muște mari.

lanseta pentru avat

Despre pescuitul avatului cu năluci

Pescuitul avatului cu năluci necesită aruncări precise la locul unde avatul a răscolit apa prin manevra și lovitura sa de coada, după care frânăm usor năluca pentru a îndrepta cat mai mult din curbura firului, coborând si lanseta in prelungirea firului. Imediat ce a atins apa năluca va fi recuperată in ritm rapid, ridicând vârful vergii pentru a menține cât mai la suprafață năluca, chiar sărind din apă din când in când (ca obleții fugăriți).
Mușcătura avatului este brutală, smucind lanseta din mână dupa care urmeaza o scurtă rezistenta, mulineta „canta” depanand câțiva metri de fir dupa care avatul se predă (dupa ce i-am dat să ia o gură de aer).

Cum prindem avat ?


Pe fir punem două muște mari legate la 4 cm de fir, sau două twistere mici. La pescuitul cu twister recuperati continuu, cu mici zvâcniri din pumn și schimbări de direcție stanga-dreapta. Și nu uitați ca pe malul apei depinde de inspirația și simțurile dumneavoastră care este cea mai buna năluca a momentului, de modul cum vă apropiați de malul unde „plescăie” avatul fără ca el să va simtă, și de îndemânarea mâinilor dumneavoastră să-l păcăliți pe cel mai sportiv pește de la șes. Chiar dacă este pe locul întâi la numarul de oase este un pește gustos.
Vă doresc fir întins și toate cele bune , iar dacă doriți să aflați mai multe detalii despre alte specii de pești , vă recomand să citiți articolul meu despre biban.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *